Personen- en familierecht

Het personen- en familierecht is een omvangrijk rechtsgebied. Het echtscheidingsrecht  is wel het meest bekende alsook het alimentatierecht het omgangsrecht gezag & informatie en de verdeling.

De Rijdende Advocaat zet het voor u op een rij:

Scheiden of blijven ?

Uit elkaar gaan doet pijn en is zwaar. En het is extra moeilijk als er kinderen zijn.

Je bent ongelukkig, vraagt je af hoe het verder moet. Wat er juridisch en financieel allemaal moet gebeuren. En hoe je dat moet aanpakken.

Elke scheiding is weer anders. In het ene geval komen ouders samen tot de conclusie dat ze beter uit elkaar kunnen gaan. In het andere geval wil de ene partner scheiden maar de andere (nog) niet.

Makkelijk is zo’n besluit bijna nooit, zeker niet als er kinderen zijn. Sommigen twijfelen lang over wat het beste is:
scheiden of blijven?

Indien een scheiding onvermijdelijk is dan kan dat op drie manieren:

  • Een echtscheiding (gezamenlijk of ieder apart);
  • Een scheiding van tafel en bed;
  • Een ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed.

Echtscheiding

Met een echtscheiding beëindigt u uw huwelijk. U hebt geen juridische banden meer met uw partner. Dat betekent dat de rechten en plichten van het huwelijk niet meer gelden. U kunt bijvoorbeeld niet meer automatisch van elkaar erven als één van u overlijdt. Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, komt daar een einde aan.

Scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed blijft u getrouwd. Maar u woont niet meer bij elkaar. U hebt nog steeds de rechten en plichten van het huwelijk. Dit kan een oplossing zijn als u bijvoorbeeld van uw geloof niet mag scheiden. Of als u om financiële redenen niet wilt scheiden. Een aantal gevolgen is hetzelfde als bij een echtscheiding. Denk bijvoorbeeld aan het einde van de gemeenschap van goederen of de betaling van alimentatie.

 Ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed

Wilt u na een scheiding van tafel en bed helemaal uit elkaar? Dan kunt u uw huwelijk laten ontbinden. Uw huwelijk is dan helemaal beëindigd. U kunt dan opnieuw trouwen.

 Hoe moet u scheiden?

U kunt een scheiding samen met uw partner vragen. Klik hier voor meer informatie.

Maar u kunt ook alleen om een scheiding vragen. De Rijdende Advocaat is u ook in dat geval van dienst. U hebt immers een advocaat nodig. De rechter beslist over uw scheiding of ontbinding van uw huwelijk. In het geval van een eenzijdige echtscheiding is het navolgende van belang:

Hoe gaat de procedure?

 Klik hier voor meer informatie betreffende de procedure tot echtscheiding of raadpleeg de Rijdende Advocaat via deze link.