Het ouderschapsplan

Als u gaat scheiden, moet u een ouderschapsplan maken voor uw kinderen jonger dan 18 jaar. Hieronder leest u wat er in moet staan, en wat u erover moet weten.

 Wat moet er in het ouderschapsplan staan?

  • U moet in ieder geval over drie onderwerpen afspraken maken.
  • De verdeling van de zorg en opvoeding van de kinderen;
  • Kinderalimentatie;
  • Informatie geven over de kinderen.

U mag ook andere afspraken in het ouderschapsplan zetten. Allebei de ouders moeten hun handtekening zetten onder het ouderschapsplan.

 

Moet u altijd een ouderschapsplan maken?

Het maakt niet uit of u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. U moet altijd een ouderschapsplan maken als u uit elkaar gaat.

Verbreekt u uw samenwoning en had u een aantekening van gezamenlijk gezag in het gezagsregister geplaatst? Ook dan moet u een ouderschapsplan maken.

Uw kinderen hebben recht op verzorging door allebei de ouders, ook na de scheiding. Dit betekent niet dat u beiden precies de helft van de tijd met uw kinderen moet doorbrengen. Het gaat erom dat uw kinderen van allebei de ouders goede verzorging krijgen.

 

Voor welke kinderen moet u een ouderschapsplan maken?

U moet een ouderschapsplan maken voor de volgende kinderen:

  • Kinderen jonger dan 18 jaar die van u samen zijn. In ieder geval één van u heeft het gezag over deze kinderen. Bent u niet getrouwd en hebt u geen geregistreerd partnerschap, maar woont u wel samen? Dan moet u samen het gezag hebben.
  • Kinderen jonger dan 18 jaar die niet van u samen zijn. U moet samen het gezag hebben over deze kinderen.

Moeten uw kinderen hun mening geven over het ouderschapsplan?

U moet het ouderschapsplan met uw kinderen bespreken. Met heel jonge kinderen kan dit vaak niet. Dit moet dan ook “leeftijdsadequaat” gebeuren.

 

Kunt u toch scheiden als het niet lukt om een ouderschapsplan te maken?

Soms lukt het niet om een ouderschapsplan te maken. Bijvoorbeeld omdat u er samen niet uitkomt. U kunt dan toch scheiden. U kunt dan gewoon een verzoekschrift indienen en de Rijdende Advocaat regelt dit voor u !

Bel of mail de Rijdende Advocaat of stel hier uw juridische vraag.