Het doel van de Wet werk en zekerheid is om bij te dragen aan een fatsoenlijke arbeidsmarkt. Het zou allemaal beter en goedkoper en evenwichtiger moeten worden. Daarom werden wijzigingen doorgevoerd op 3 terreinen, die hierna worden toegelicht:
- het flexrecht;
- het ontslagrecht;
- de werkloosheidswet (WW);
In de Wet werk en zekerheid zijn wijzigingen doorgevoerd die vooral betrekking hebben op de rechten en plichten van tijdelijke medewerkers, ook wel flexwerkers genoemd. De wijzigingen van dit “flexrecht” hebben met name betrekking op tijdelijke arbeidscontracten, bijvoorbeeld proeftijdbeding, concurrentiebeding, uitzendbeding, loondoorbetalingsverplichting en de aanzegtermijn.
De Rijdende Advocaat zet deze wijzigingen van het “flexrecht” hieronder op een rij.
Voor de wijzigingen ten aanzien van het ontslagrecht, klik hier en voor WW, klik hier.
“Flexrecht”
Positie flexwerkers sterker
De Wet werk en zekerheid (Wwz) versterkt onder andere de positie van tijdelijke werknemers (flexwerkers) . Het verschil tussen hun positie en die van werknemers met een vast contract is nu kleiner. Zo kunnen flexwerkers nu sneller doorstromen naar een vaste baan.
Het kabinet wil ook gelijke arbeidsvoorwaarden voor payrollwerknemers en werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij een opdrachtgever.
De Rijdende Advocaat zet deze wijzigingen hieronder op een rij: